Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μαλλια και εγκυμοσυνη: πριν και μετα…

Συγχαρητήρια, είστε έγκυος! Και όλοι σας λένε πόσο ομορφύνατε.

Και εσείς η ίδια βλέπετε πως το δέρμα σας και τα μαλλιά σας έχουν ομορφύνει. Ειδικά τα μαλλιά σας φαίνονται πιο λαμπερά, πιο πυκνά, πιο υγιή. Και δεν είναι ιδέα σας.
Του Κωνσταντίνου Αναστασάκη, MD, PhD, Head & Neck Surgeon


Τα ανθρώπινα τριχοθυλάκια είναι ορμονο-ευαίσθητα, αντιδρούν δηλαδή στα επίπεδα των ορμονών που υπάρχουν στο αίμα. Γενικά, στα τριχοθυλάκια του τριχωτού δύο είδη ορμονών δρουν με αντίθετες δράσεις: τα ανδρογόνα (Τεστοστερόνη) που προκαλούν πτώση των τριχών και τα οιστρογόνα (Οιστραδιόλη) που προκαλούν ανάπτυξή τους. Και τα δύο φύλα παράγουν και από τις δύο ορμόνες, απλά στις γυναίκες παράγονται πολύ περισσότερα οιστρογόνα και για το λόγο αυτό σπάνια βλέπουμε γυναίκα... φαλακρή.
Στην εγκυμοσύνη τα επίπεδα οιστρογόνων εκτοξεύονται και τα τριχοθυλάκια κάνουν... πάρτι!
Ενώ λοιπόν φυσιολογικά πρέπει να πέφτουν περίπου 100-150 τρίχες την ημέρα, από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι τον τοκετό, χάνονται λιγότερες από 30 τρίχες την ημέρα! Έχει αποδειχθεί πως στην εγκυμοσύνη, περισσότερα από 95% των τριχοθυλακίων παραμένουν στο στάδιο ανάπτυξης, ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες, στο στάδιο αυτό παραμένει το 85% των τριχοθυλακίων. Οπότε, τα μαλλιά παραμένουν περισσότερο καιρό από ό,τι συνήθως στο κεφάλι σας, η κοτσίδα χοντραίνει σε διάμετρο, τα μαλλιά είναι πιο γερά και λαμπερά και όλα αυτά λόγω των οιστρογόνων που κυκλοφορούν μέσα σας και κρατάνε το μωράκι σας υγιές στην προστασία της μήτρας.
Μετά την εγκυμοσύνη, η τριχόπτωση...
Τα όμορφα πράγματα όμως δε διαρκούν για πάντα. Αφού...καλωσορίσετε το υγιέστατο μωράκι σας, θα πρέπει σταδιακά να ...αποχαιρετήσετε τα μαλλιά που παρέμειναν...πεισματικά στο κεφάλι σας κατά την εγκυμοσύνη.
Πράγματι, 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, μόλις το 76% των τριχοθυλακιών είναι πλέον σε στάδιο ανάπτυξης και εσείς θα δείτε τα μαλλιά σας να πέφτουν περισσότερο από πριν την εγκυμοσύνη! Η συγχρονισμένη αυτή απώλεια μαλλιών δε σχετίζεται με καμία πάθηση, έλλειψη βιταμινών ή άλλων θρεπτικών στοιχείων και είναι απόλυτα φυσιολογική. Εσείς φυσικά πανικοβάλλεστε και φοβάστε πως αν συνεχιστεί αυτό, θα είστε η πιο μοντέρνα, φαλακρή μαμά!
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται επιλόχεια (μετά τον τοκετό) τριχόπτωση και είναι μια προσωρινή απώλεια μαλλιών. Η ποσότητα της τριχόπτωσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και μερικές γυναίκες παρατηρούν μεγαλύτερη τριχόπτωση απ' ότι άλλες. Αν ήδη υπάρχει μια τάση κληρονομικής αραίωσης των μαλλιών στην οικογένεια, η τριχόπτωση μπορεί να είναι πιο έντονη μετά τη γέννηση του παιδιού και ενίοτε να μην επανέλθει.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Δεν χρειάζεται θεραπεία για την επιλόχεια τριχόπτωση. Απλώς είναι μια προσωρινή αλλαγή του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών λόγω ορμονικών αλλαγών κατά την εγκυμοσύνη.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας! Σκεφτείτε πως αυτά τα μαλλιά τα ...χρωστούσατε να τα χάσετε. Και ευτυχώς δεν υπάρχει τόκος. Απλά, μέχρι να ισορροπήσουν ξανά οι ορμόνες στην κυκλοφορία σας θα υπάρχουν μερικά σκαμπανεβάσματα, ίσως για 3-6 μήνες ή και περισσότερο αν θηλάζετε, καθότι η βασική ορμόνη του θηλασμού, η προλακτίνη, έχει και αυτή αρνητική επίδραση στα μαλλιά.
Ο γυναικολόγος σας σίγουρα θα ελέγχει τα επίπεδα σιδήρου σας, οπότε μην ανησυχείτε. Επίσης, σε περίπτωση που θηλάζετε, μη λαμβάνετε κανένα «βοηθητικό» σκεύασμα σε μορφή χαπιού ή λοσιόν για τα μαλλιά, όσο φυσικό και αν διατείνεται πως είναι, διότι περνάει στο μητρικό γάλα. Όταν τελειώσει ο θηλασμός, που καλό θα είναι να διαρκέσει τουλάχιστον 9-12 μήνες, οι ορμόνες σας θα επανέρθουν στα προηγούμενα επίπεδα.
Μέχρι τότε, απλά, μην ασχολείσθε με...τρίχες.
Τα μαλλιά που χάσατε είναι βέβαιο πως θα ξαναβγούνε.
Και θα έχετε και ένα μωράκι επιπλέον!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost