Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Το μυστηριο των ασπρων μαλλιων !

Χρώματα μαλλιών υπάρχουν πολλά... κόκκινο, μαύρο, καφέ, ξανθό. Και το χρώμα των μαλλιών του καθενός οφείλεται ή σε γονίδια (το χρώμα που κληρονομούμε από τους πρόγονους μας) ή σε βαφή του κομμωτηρίου.
Έχετε διερωτηθεί όμως ποτέ από που "ξεφυτρώνουν" ξαφνικά τα άσπρα μαλλιά στους ηλικιωμένους; Εντάξει, μπορεί κάποιοι μοδάτοι να τα έχουν βάψει έτσι αλλά δεν είναι δυνατό όλοι οι άνθρωποι σε κάποια ηλικία να αποφασίζουν ξαφνικά να βάψουν τα μαλλιά τους άσπρα... συμφωνείτε; Άρα κάτι άλλο συμβαίνει με τα μαλλιά... Ας το ανακαλύψουμε!

Η αλήθεια είναι πως οι τρίχες κάποτε αρχίζουν να μην βλαστούν πλέον με το κανονικό τους χρώμα, αλλά σε χρώμα γκρίζο που σταδιακά μπορεί να γίνει και άσπρο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ας δούμε όμως πρώτα γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό:
Η κάθε τρίχα στο κεφαλάκι μας (μαζί και οι υπόλοιπες τρίχες του σώματος μας φυσικά!) αποτελείται από δύο μέρη, τη ρίζα που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και το υπόλοιπο μέρος που βλέπουμε εμείς να "ξεφυτρώνει" από αυτό.
Η ρίζα κάθε τρίχας κάτω από το δέρμα βρίσκεται μέσα σε ένα αδένα
. Οι αδένες αυτοί αποτελούνται από μελανοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης.
Η μελανίνη είναι η ουσία που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας. Όσο περισσότερη μελανίνη παράγεται στα μελανοκύτταρα των αδένων αυτών, τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των μαλλιών μας.
Το χρώμα των μαλλιών μας καθορίζεται λοιπόν από την ποσότητα παραγωγής μελανίνης στα μελανοκύτταρα, η οποία ποσότητα με την σειρά της καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομήσαμε!
Η μελανίνη είναι επίσης αυτή που καθορίζει το πόσο μελαχρινό είναι το δέρμα μας και το αν θα καούμε ή αν θα πάρουμε χρώμα όταν μείνουμε λίγη ώρα στον ήλιο!
Από τα μελανοκύτταρα στους αδένες μεταφέρεται η μελανίνη στα κερατινοκύτταρα. Αυτά παράγουν την κερατίνη που είναι η κύρια πρωτεΐνη από την οποία αποτελούνται οι τρίχες μας.
Κάτω από κάποιες συνθήκες, η παραγωγή μελανίνης στα μελανοκύτταρα των αδένων μειώνεται ή και σταματά εντελώς. Όσο λιγότερη μελανίνη παράγεται, τόσο λιγότερη παίρνουν και τα κερατινοκύτταρα με αποτέλεσμα το χρώμα των μαλλιών να γίνεται όλο και πιο αδύνατο και σταδιακά να μετατρέπεται από γκρίζο μέχρι και άσπρο.
Ο κύριος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η μείωση της παραγωγής μελανίνης είναι η ηλικία. Ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία εμφανίζονται οι πρώτες άσπρες τρίχες είναι τα 30-40 χρόνια.
Το πότε θα εμφανιστούν είναι στον καθένα διαφορετικό και οφείλεται στα γονίδια που κληρονομήσαμε. Μπορείτε να υπολογίσετε δηλαδή περίπου πότε θα αρχίσετε να "ασπρίζετε" ανάλογα με την ηλικία που άρχισαν οι γονείς, η γιαγιάδες και οι παππούδες σας.
Υπάρχουν οικογένειες, στις οποίες αρχίζουν πολύ νωρίς να ασπρίζουν οι πρώτες τρίχες (από την εφηβική ηλικία!). Αντίθετα, υπάρχουν άλλες οικογένειες που αργούν πολύ να δουν άσπρη τρίχα!
Μην ανησυχείτε όμως. Δεν ασπρίζει όλο το κεφάλι σε μια νύχτα! Από την πρώτη άσπρη τρίχα μπορεί να πάρει μέχρι και 10 χρόνια για να ασπρίσει όλο το κεφάλι!
Η μείωση της παραγωγής μελανίνης στα μελανοκύτταρα οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, εκτός της ηλικίας.
Έρευνες έδειξαν πως οι καπνιστές έχουν 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν άσπρα μαλλιά σε νεαρή ηλικία από τους μη καπνιστές! Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι η νικοτίνη (ουσία που περιέχεται στα τσιγάρα) κάνει την κυκλοφορία του αίματος στους αδένες πιο δύσκολη, έτσι ώστε να μην παίρνουν τις ουσίες που χρειάζονται από το αίμα και να μην μπορούν να παράγουν την μελανίνη που θα έπρεπε.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα φάρμακα και ασθένειες που έχουν σαν επακόλουθο το άσπρισμα και αδυνάτισμα των μαλλιών.
Το μυστήριο του ασπρίσματος των μαλλιών λύθηκε και δεν είναι τίποτε άλλο από μια εντελώς φυσιολογική εξέλιξη του οργανισμού μας με την αύξηση της ηλικίας. Εξάλλου, τα άσπρα μαλλιά σύμφωνα με κάποιους είναι ένδειξη γοητείας και σοφίας!



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost