Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Τα πιο σημαντικα θρεπτικα συστατικα για την υγεια των μαλλιων

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των μαλλιών είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ. Ας τα δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά:
Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας. Βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κυρίως στο συκώτι και σε διάφορα είδη ψαριών, αλλά και σε διάφορα λαχανικά και φρούτα όπως το καρότο, τα κολοκύθια, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα.
Η βιταμίνη C συντελεί στη σύνθεση του κολλαγόνου και με την αντιοξειδωτική της δράση εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση της τρίχας. Όλοι γνωρίζουμε ότι την βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, αλλά υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και στο σέλινο, τις πιπεριές και το καρότο.
Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, όπως η βιταμίνη C, και τη βρίσκουμε σε μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς και τα αυγά.
Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικά ιχνοστοιχεία για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών, καθώς συμμετέχουν στη διαδικασία σύνθεσης της πρωτεΐνης. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά και τα μανιτάρια. Μελέτες δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, που πολλές φορές φτάνει και το 50%, δεν προσλαμβάνει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ψευδαργύρου, καθώς οι πηγές του είναι σχετικά περιορισμένες, και συνεπώς προτείνεται συμπλήρωμα διατροφής ψευδαργύρου, ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν συχνά θαλασσινά. Ο χαλκός βρίσκεται σε αρκετά όσπρια (κυρίως φασόλια), σε ξηρούς καρπούς και σε ικανοποιητικές ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την υγεία των μαλλιών και για αυτό πολύ συχνά, άτομα με έλλειψη σιδήρου έχουν τριχόπτωση. Οι εξαντλητικές δίαιτες μας δημιουργούν επίσης έλλειψη σιδήρου. Διαιτητικές, λοιπόν, πηγές πρόσληψης σιδήρου είναι το συκώτι και το κόκκινο κρέας και δευτερευόντως το σπανάκι και οι φακές.
Το φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β και έχει βασικό ρόλο στην αναπαραγωγή των κυττάρων των τριχών. Το βρίσκουμε στο συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το λάχανο και το μαρούλι.
Καλό είναι, λοιπόν, να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στη διατροφή μας! Αν, όμως, η τριχόπτωση μας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα, υπάρχουν πολλά φυσικά σκευάσματα, τα οποία μπορούν να μας δώσουν όλες αυτές τις βιταμίνες και πολλά άλλα στοιχεία ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών, στις ποσότητες που χρειάζεται ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποσότητα και την ποιότητα των τριχών χωρίς να δυσκολευτούμε καθόλου και ο οργανισμός μας θα μας ευγνωμονεί!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost