Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η σωστή διατροφή σώζει τα μαλλιά

Αμεση σχέση έχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφή με την τριχόπτωση. Μια φτωχή δίαιτα και ένας εξασθενημένος οργανισμός ενισχύουν την απώλεια μαλλιών. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών αναγκάζει τον οργανισμό να εξοικονομήσει πρωτεΐνες από τα τριχοθυλάκια ωθώντας τα στη φάση της ανάπαυσης η οποία αποτελεί το τελικό στάδιο ζωής της τρίχας. Σε αυτή την περίπτωση, μετά από χρονικό διάστημα 3 ή 4 μηνών σημειώνεται μαζική απώλεια μαλλιών. Επίσης, η απότομη απώλεια βάρους, η οποία συνεπάγεται ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων θέτει σε κίνδυνο την υγεία των μαλλιών.
Αυτό που έχει σημασία σε μια διατροφή για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα της τροφής. Τα γεύματά μας θα πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά με τους ειδικούς να δίνουν έμφαση στα εξής:
Βιταμίνη Α: Προστατεύει το επιθήλιο της τρίχας, ενώ η μειωμένη πρόσληψή της καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα και θαμπά. Περιέχεται στο συκώτι, το ψάρι και γενικότερα σε τροφές ζωικής προέλευσης, ενώ καλή πηγή βιταμίνης Α είναι επίσης τα καρότα, τα φυλλώδη λαχανικά, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα.
Βιταμίνη C: Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανσης της τρίχας λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της και συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου. Επίσης, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, κάτι το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη της τρίχας. Περιέχεται σε τροφές όπως τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά.
Βιταμίνη Ε: Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να προστατεύει τα μαλλιά από την πρόωρη γήρανση. Η έλλειψή της προσδίδει μια όψη ταλαιπωρίας στην τρίχα. Περιέχεται σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί και τα αβγά.
Ψευδάργυρο: Ο ψευδάργυρος αλλά και ο χαλκός συμμετέχουν στη δημιουργία πρωτεϊνών. Για τον λόγο αυτό η πρόσληψή τους ενισχύει την ποιότητα των μαλλιών. Πλούσια πηγή ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, ενώ ψευδάργυρο περιέχουν επίσης τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως.
Σίδηρος: Θεωρείται ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών και η έλλειψή του συνιστά μία από τις συνηθέστερες αιτίες της τριχόπτωσης των ενηλίκων. Οι γυναίκες στην περίοδο της έμμηνης ρύσης και άτομα που καταπονούνται λόγω εξαντλητικής δίαιτας κινδυνεύουν να έχουν μειωμένα αποθέματα σιδήρου. Ο σίδηρος περιέχεται σε τροφές όπως το σπανάκι, το συκώτι, οι φακές και τα πορτοκάλια.
Βιταμίνη Β9 ή Φυλλικό οξύ: Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β βοηθά στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε περίπτωση έλλειψής τους, αποστέλλεται στο τριχωτό της κεφαλής μικρότερη ποσότητα αίματος και οξυγόνου, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται θαμπά και να προκαλείται τριχόπτωση. Το φυλλικό οξύ περιέχεται στα πράσινα λαχανικά, στα φασόλια και στο κόκκινο κρέας.
Εντονότερα τα συμπτώματα στις γυναίκες
Στρες - άγχος επιτείνουν τις... απώλειες
Χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές συναναστροφές ακόμη και κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει η τριχόπτωση σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες.
Οι ψυχικές επιπτώσεις στους πάσχοντες είναι αρκετά σοβαρές και κατά τους ειδικούς οι γυναίκες βιώνουν ακόμη πιο έντονα το πρόβλημα. Η Αμερικάνικη Εταιρεία Τριχόπτωσης έχει αναγνωρίσει επίσημα ότι η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψυχολογική διαταραχή που ενδέχεται να επηρεάσει τη ζωή τους αρνητικά και που δεν πρέπει να αγνοείται ούτε από την ιατρική κοινότητα ούτε από την κοινωνία.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν φαύλο κύκλο: Το στρες και το άγχος της καθημερινότητας επιτείνουν την τριχόπτωση κι εκείνη με τη σειρά της στρεσάρει ακόμη περισσότερο το άτομο.
Μπορεί να μην πρόκειται για κάποια σοβαρή πάθηση, όμως η τριχόπτωση συνδέεται με την εξωτερική μας εμφάνιση, την πρώτη εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς και αυτό είναι αρκετό για να πιέσει ψυχολογικά το άτομο. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι νεαρές ηλικίες, άνδρες που προσπαθούν να ξεκινήσουν σχέσεις με το άλλο φύλο και δέχονται πειράγματα ή αστεϊσμούς από το φιλικό τους περιβάλλον.
Αλλωστε η απώλεια των μαλλιών συνδέεται υποσυνείδητα με το γήρας, γεγονός που ωθεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σήμερα να δοκιμάσουν θεραπευτική αγωγή ή μεθόδους αποκατάστασης.
  • Οι γυναίκες στην περίοδο της έμμηνης ρύσης και τα άτομα που καταπονούνται λόγω εξαντλητικής δίαιτας κινδυνεύουν να έχουν μειωμένα αποθέματα σιδήρου.
ΠΗΓΗ:WWW.ETHNOS.GR


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost