Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Γυροειδης Αλωπεκια (Alopecia Areata) -Αιτια/Θεραπεια

Η βασική κλινική εικόνα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι πλήρως απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού κατά τόπους, με τη δερματική περιοχή να παραμένει φυσιολογική. Οι τρίχες γύρω από τα σημεία της αραίωσης παρουσιάζουν μικρή διάμετρο κοντά στη ρίζα που μεγαλώνει όσο προχωρούμε προς την άκρη του στελέχους και θυμίζουν θαυμαστικό (Exclamation point hairs).
Στη γυροειδή αλωπεκία, η απώλεια των μαλλιών μπορεί να είναι ξαφνική ή πραγματοποιούμενη σταδιακά σε μη τακτά διαστήματα. Ως ασθένεια, μπορεί να προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Οι πιθανότητες να εμφανίσει κανείς γυροειδή αλωπεκία είναι περίπου 1%.
Ένα ποσοστό κοντά στο 25% των περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας οφείλεται στην κληρονομική επίδραση και μπορεί να προσβάλλει ακόμη και παιδιά. Ακόμη, ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 20% των περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας, επανεμφανίζει την ασθένεια ή αποκτά μόνιμη αλωπεκία.
Οι παράγοντες που καθορίζουν την έναρξη και την εξέλιξη της νόσου είναι:
α) Γενετικοί
β) Ψυχολογικοί
γ) Ανοσολογικοί
Η Γυροειδής Αλωπεκία είναι αυτοάνοση (auto-immune) ασθένεια των μαλλιών, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει τα τριχοθυλάκια ως ξένο σώμα και τα προσβάλλει. Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων, αναγκάζει τα τριχοθυλάκια να εισέλθουν στη φάση της τελογένεσης-το τελικό στάδιο ζωής της τρίχας. Μετά το πέρας της φάσης τελογένεσης, περίπου μετά από 3 μήνες, τα μαλλιά αποπίπτουν. Μόνο αν σταματήσει η προσβολή των τριχοθυλακίων από τα Τ-λεμφοκύτταρα θα μπορέσουν τα μαλλιά να επανέλθουν και πάλι.
Αν και η παραπάνω θεωρείται η επικρατέστερη αιτία της γυροειδούς αλωπεκίας, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται και στην κληρονομική προδιάθεση.
Σε κάποιες περιπτώσεις η Alopecia Areata υποχωρεί σε σύντομο χρόνο χωρίς θεραπεία και η χαμένη τριχοφυΐα αποκαθίσταται. Σε κάποιες περιπτώσεις τα μαλλιά που επανεκφύονται είναι λευκά.
Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική.
Για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας, συνήθως ακολουθείται θεραπεία δερματολογικής φύσεως με κορτιζόνη και η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το είδος, την έκταση και την περιοδικότητα του φαινομένου.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost